Dark
Light

Slachtoffers Apeldoornsche Bosch krijgen een naam

Auteur:
1 minuut leestijd

Het Apeldoornsche Bosch rond 1930
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden ongeveer 1100 Joodse patiënten en een klein deel van het verplegend personeel van de psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch naar Auschwitz gedeporteerd. Bij aankomst werden ze direct vermoord. Tijdens een herdenking in Apeldoorn worden deze slachtoffers binnenkort herdacht.


Vijf jaar geleden dook de cartotheek van het Apeldoornsche Bosch op en werd het ontsloten door het Stadsarchief Amsterdam en daar ook opgeslagen. De scans van deze cartotheek zijn door Herinneringscentrum Kamp Westerbork gekoppeld aan de database ‘Een Naam en een Gezicht’ en vergeleken met de transportlijst van 22 januari 1943, dat in het archief van het Rode Kruis ligt. Op basis van deze koppeling en vergelijking is een nieuwe lijst ontstaan met de namen van gedeporteerden uit de psychiatrische inrichting. Deze database haalt de slachtoffers zeventig jaar na dato uit de anonimiteit. De lijst wordt ook toegevoegd aan verschillende belangrijke databases met namen van slachtoffers, zoals het Digitaal Joods Monument en Yad Vashem.

Herdenking en tentoonstelling

Maandag 21 januari zullen de slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch herdacht worden tijdens een bijeenkomst in de Prinsenhofschool in Apeldoorn. Het is dan precies zeventig jaar geleden dat de patiënten naar Auschwitz werden gedeporteerd. Het is voor het eerst dat tijdens de herdenking hun namen worden getoond en gedeeltelijk voorgelezen.

Naar aanleiding van de herdenking is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork van 26 januari tot eind februari een kleine expositie te zien over de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch. In deze tentoonstelling zijn onder meer brieven, bijzondere kleurenfilmbeelden uit de jaren dertig en persoonlijke verhalen opgenomen.

Op de website www.apeldoornschebosch.nl wordt aan de hand van filmbeelden, foto’s, audiofragmenten en ooggetuigenverslagen een impressie gegeven van Het Apeldoornsche Bosch in de periode 1909-1943.

De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch

×