Slag in de Javazee (1942) herdacht

Slag in de Javazee – J. van der Ven, 1970 (Marinemuseum Den Helder)

In de Kloosterkerk in Den Haag is maandag de Slag in de Javazee van 27 en 28 januari 1942 herdacht. Bij deze zeeslag verloren meer dan duizend marinemensen het leven.

De herdenking werd onder meer bijgewoond door prins Willem-Alexander. Aanvankelijk was het de bedoeling dat koningin Beatrix de herdenking bij zou wonen, maar vanwege de gezondheidstoestand van prins Friso bleef zij in het Oostenrijkse plaatsje Lech.

Bij de Slag in de Javazee kwamen eind januari 1942 meer dan duizend marinemensen

- advertentie -om het leven. Onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman trok een geallieerd eskader met schepen uit Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en Australië toen ten strijde tegen een Japans eskader. De zogenaamde ABDA-vloot wilde een Japanse invasie van Java voorkomen.

De Japanse schepen en vliegtuigen bleken echter superieur aan de samengestelde vloot. Veel schepen werden door de Japanners tot zinken gebracht, waaronder het vlaggenschip van het eskader: de kruiser Hr. Ms. De Ruyter, waarop ook Karel Doorman voer.

Enkele dagen na de verloren zeeslag op de Javazee capituleerden de Nederlandse strijdkrachten (8 maart 1942). De Japanse bezetting van Nederlands-Indië kostte hierna aan nog eens tienduizenden Europeanen en honderdduizenden Indonesiërs het leven.

Bij de herdenking van de Slag in de Javazee waren enkele overlevenden van de slag aanwezig, evenals nabestaanden van slachtoffers. Verder woonde onder meer de Nederlandse minister van Defensie, Hans Hillen (CDA), de herdenking bij. Prins Willem-Alexander ging na afloop van de herdenking in gesprek met verschillende veteranen.

Lees ook: Tentoonstelling over de strijd om Nederlands-Indië

Barakken in Auschwitz - Foto: CC/DirgelaPoolse functionarissen zijn druk…
Oorlogsbegraafplaats Benghazi - Foto: CWGCOp de oorlogsbegraafplaats van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: