Slavenhuisjes op Bonaire

Ze staan er nog steeds, als stille getuigen van een tijd waarin veel blanken zich superieur voelden over zwarten. De slavenhuisjes op Bonaire. Ze staan op een dijk die het zogenaamde Pekelmeer van de Caribische Zee scheidt. De kleine huisjes werden gebouwd voor slaven die in zoutmijnen moesten werken. In elk huisje sliepen zo’n twee, tot drie slaven. Ze werden in 1850 gebouwd en deden uiteindelijk maar dertien jaar dienst, want in 1863 werd de slavernij ook op de Antillen afgeschaft. Voordat de huisjes er waren sliepen de slaven vaak in de buitenlucht, of in kleine houten hutjes.

In de zoutmijnen werkten overigens niet alleen slaven. De West-Indische Compagnie (WIC) gebruikte Bonaire ook als een strafkolonie voor militairen die zich hadden misdragen.

Artikelen over de geschiedenis van de slavernij
Overzicht: boeken over slavernij

Slavenhuisjes op Bonaire - cc

Slavenhuisjes op Bonaire – cc

Korte video van enkele slavenhuisjes op Bonaire
Interview met een opperhoofd (1916)
De Amerikaanse etnografe Frances Densmore deed begin twintigste eeuw veel onderzoek naar…
Een gevaarlijk klusje
In de Black Hills bij Keystone (South Dakota) zijn de hoofden van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: