Slavernij en de Grachtengordel

Gevelsteen die herinnert aan de handel in Suriname – Foto: Museum Geelvinck

Museum Geelvinck in Amsterdam staat de komende tijd met de tentoonstelling Swart op de Gracht stil bij de afschaffing van de slavernij, dit jaar precies honderdvijftig jaar geleden.

Albert Geelvinck (1647-1693) de eerste bewoner van het Geelvinck Hinlopen Huis werkte actief mee aan de slavenhandel. Hij was een van die Amsterdammers die rijk werd van de handel in suiker, cacao, koffie en tabak.


- advertentie -

Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw probeerde de West-Indische Compagnie (WIC) de wereldhandel in deze producten te beheersen. En om meer greep te krijgen op de aanbodzijde, werd aan het einde van de eeuw een publiek-private organisatie opgezet, de Sociëteit van Suriname. Albert Geelvinck was een van de eerste directeuren van deze sociëteit van Suriname. Museum Geelvinck:

Dit samenwerkingsverband tussen de stad Amsterdam, de WIC en het particuliere bedrijfsleven had onder meer als taak om gunstige condities voor de ontwikkeling van particuliere plantages in Suriname en het Caribische gebied te scheppen. Hiertoe werden zwarte slaven uit West-Afrika naar Suriname verscheept om ingezet te worden voor het zware werk op de plantages.

Gevelsteen op het Rokin – Foto: Museum Geelvinck

Volgens het museum zijn de gevolgen van de opzet van plantages in Suriname vandaag de dag nog altijd zichtbaar.

Uit het verleden, zoals in gevelstenen langs de gracht, en in het heden, zoals de vele Amsterdammers van Surinaamse origine.

Amsterdam is momenteel nog steeds de grootste cacaohaven ter wereld. De tentoonstelling Swart op de Gracht – Slavernij en de Grachtengordel loopt van 29 maart tot en met 30 september 2013.

Gerelateerde boeken:

Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, 1642

[caption id="attachment_21666" align="alignnone" width="560"]Marlene Dumas, Het Laatste Avondmaal (detail), 1985-1991 (Rijksmuseum Amsterdam)

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: