Slot Neuschwanstein, een Duits sprookjeskasteel

Slot Neuschwanstein is wereldberoemd en wordt vaak een sprookjeskasteel genoemd. Dat heeft alles te maken met het feit dat het kasteel van Doornroosje in het Amerikaanse Disneyland is gebaseerd op het Duitse slot.

De bouw van Slot Neuschwanstein, ca. 1882-85

De bouw van Slot Neuschwanstein, ca. 1882-85

Slot Neuschwanstein werd in de negentiende gebouwd in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Deze koning, bijgenaamd de Sprookjeskoning, wilde een middeleeuws ridderslot hebben en liet het slot bouwen naast zijn vaders kasteel, Hohenschwangau.

De burcht werd ontworpen door theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank. Hij had van de koning opdracht gekregen een kasteel te maken dat enigszins leek op de Wartburg in Eisenach en château de Pierrefonds in Frankrijk. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1869. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bouw drie jaar zou duren. Dit lukte echter bij lange na niet. In 1884 waren de werkzaamheden pas zover gevorderd dat de koning zijn slot kon bewonen, maar ook toen was het nog niet af. Toen de koning twee jaar later overleed, had hij slechts 186 in het kasteel doorgebracht. Slot Neuschwanstein was op dat moment ook nog niet klaar.

Enkele weken na de dood van de vorst werd het kasteel al opengesteld voor het publiek. De inkomsten die daarmee binnengehaald werden waren dan ook broodnodig. Lodewijk II had namelijk nog een aanzienlijk aantal kredieten uitstaan. Later werden de inkomsten uit entreegelden gebruikt om het kasteel daar waar nodig verder af te maken.

Momenteel is Slot Neuschwanstein één van de grootste toeristische attracties van Duitsland. Jaarlijks bezoeken zo’n 1,3 miljoen mensen het kasteel.

Slot Neuschwanstein in aanbouw, 1886 (Staatsbibliothek Augsburg)

Slot Neuschwanstein in aanbouw, 1886 (Staatsbibliothek Augsburg)
Interieur van het kasteel in 1886:

Studiezaal van Slot Neuschwanstein, 1886

Studiezaal van Slot Neuschwanstein, 1886

Studiezaal van Slot Neuschwanstein, 1886

Studiezaal van Slot Neuschwanstein, 1886

Woonkamer van Slot Neuschwanstein, 1886

Woonkamer van Slot Neuschwanstein, 1886

Slaapkamer in Slot Neuschwanstein

Slaapkamer in Slot Neuschwanstein
De eerste ‘selfie’ ooit gemaakt (1839)
Zowel in Engeland, Nederland als Vlaanderen werd het woord 'selfie' in 2013…
Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium
Wetenschapper Nikola Tesla is (onder veel meer) de geschiedenisboeken ingegaan als de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: