‘Sluiting dreigt voor vier rijksmusea’

Pand in Utrecht waarin het Geldmuseum gevestigd is

De Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea waarschuwen dat door de bezuinigingen van de rijksoverheid vier rijksmusea volgend jaar mogelijk de deuren moeten sluiten.

Het gaat om Rijksmuseum Twenthe, het Geldmuseum, Huis Doorn en Slot Loevestein. De musea moeten volgens de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en de Vereniging van Rijksmusea (VRM) straks mogelijk de deuren sluiten omdat


staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur heeft besloten het expositiebudget bij deze vier musea weg te halen.

- advertentie -

De twee verenigingen snappen dit besluit van de staatssecretaris niet:

Het is ook vreemd dat de staatssecretaris het besluit tot zo’n dodelijke korting neemt, terwijl een door hem zelf ingestelde visitatiecommissie vorig jaar nog met lovende rapporten kwam over deze vier musea.

NMV en VRM gaan er van uit dat de Tweede Kamer de sluiting zal willen voorkomen. De verenigingen:

Het levert de schatkist slechts 1,7 miljoen op aan bezuinigingen, terwijl belangrijke collecties niet langer te zien zijn voor het publiek. Het besluit past ook niet in het beleid van de overheid om cultuur over het land te spreiden. Drie van de vier getroffen musea liggen in de regio.

Bij Rijksmuseum Twenthe worden vanwege de bezuinigingen veertien medewerkers ontslagen en ook bij het Geldmuseum zijn al contracten beëindigd. Huis Doorn is momenteel hard op zoek naar donateurs zodat het museum ondanks een halvering van de subsidie toch open kan blijven.

Canon van NederlandHet Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat samen…
Vleugel met islamkunst van het Louvre
Still YouTubeHet Louvre in Parijs heeft sinds deze week…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: