Snelweg in Nederland viert 75e verjaardag

De A12 op 15 april 1937 – Foto: Rijkswaterstaat

Zondag was het precies 75 jaar geleden dat het eerste deel van de eerste Nederlandse snelweg in gebruik werd genomen. Maandag is dit in Zoetermeer gevierd. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) opende daar een buitenexpositie bestaande uit tien grote historische foto’s.

Het eerste stukje van de oudste snelweg van Nederland, de A12, werd op 15 april 1937 geopeopend. Het ging om een stuk weg tussen Voorburg en Den Haag met gescheiden rijbanen,ongelijkvloerse kruisingen en een met klinkers bestrate vluchtstrook. Na Duitsland en Italië was Nederland het derde land ter wereld met een snelweg.

- advertentie -

Op dit moment loopt de A12 vanaf Den Haag via Gouda langs Utrecht en Arnhem naar de Duitse grens. De snelweg heeft een lengte van 137 kilometer.

Na de aanleg van de Rijksweg 12 kwamen er in Nederland al snel meer snelwegen. Ook het autobezit nam enorm toe. Van 200 in 1900 tot zo’n 90.000 in 1938. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer drie miljoen automobilisten. Zij hebben de beschikking over 38 snelwegen met een totale lengte van zo’n 2.500 kilometer.

Buitenexpositie

Maandag werd de verjaardag van de A12 officieel gevierd. Het verjaardagsfeest in Zoetermeer werd onder meer bijgewoond door minister Melanie Schultz van Haegen, Guido van Woerkom (ANWB) en Jan van Tuinen (Bouwend Nederland).

Op parkeerplaats Knorrestein (A12 bij Zoetermeer) opende de minister een een kleine buitenexpositie van de ontwikkeling van de snelweg in de afgelopen 75 jaar. De ANWB besteedt ook aandacht aan de 75ste verjaardag van de Nederlandse snelweg. Van donderdag 26 april tot maandag 4 juni 2012 is de tentoonstelling 75 jaar autosnelweg te zien in het bezoekerscentrum ‘de Rotonde’ van het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag.

Gerelateerd: Duitsland bouwt zijn Reichsautobahnen

Video: 75 jaar snelweg in Nederland

De AesthedesBij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit…
Ramses Shaffy - Foto: Monique KooijmansDe nalatenschap van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: