Sojoez-capsule ‘Gagarin’ gelanceerd

Over een week is het precies vijftig jaar geleden dat de Russische kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens ooit de dampkring verliet. Om dat te herdenken is maandagnacht een bijzondere ruimtereis van start gegaan.

Vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan werd, om 04.18 uur lokale tijd, een nieuwe Sojoez-ruimtecapsule met daarop een afbeelding van Yuri Gagarin gelanceerd. Aan boord van de zogenaamde Gagarin-capsule bevinden zich twee Russen en een Amerikaan. De reis naar het ruimtestation ISS staat geheel in het teken van een halve eeuw bemande ruimtevaart.- advertentie -

Yuri Gagarin

De Gagarin komt donderdag bij het ruimtestation aan.

Vijftig jaar geleden werd Yuri Gagarin vanaf dezelfde basis in Kazachstan de ruimte ingeschoten. In een satelliet, de Wostok I, maakte hij vervolgens in minder dan anderhalf uur tijd een volledige baan om de aarde. Gagarins satelliet bereikte een hoogte van 327 kilometer.

Volgens sommigen zou Gagarin tijdens zijn vlucht gezegd hebben dat hij daar ver in de ruimte geen God was tegengekomen. In de verslagen die van de gesprekken tussen Gagarin en het ruimtestation zijn gemaakt is die uitspraak echter niet terug te vinden. Na zijn terugkeer op aarde was Yuri Gagarin wereldberoemd. Hij overleed in 1968 bij een ongeluk met een straaljager.

Voor de Sovjet-Unie was het slagen van de missie van Gagarin van groot belang. De staat was verwikkeld in een heftige strijd met de Verenigde Staten en was er nu dus ingeslaagd als eerste een mens de ruimte in te krijgen. De afgetroefde Amerikanen namen acht jaar later echter op grootse wijze revanche. Op 21 juli 1969 zette de Amerikaan Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan.

Lancering van de ‘Gagarin’

Nieuw inzicht Romeins grafritueel Opgravingen in Zoelen werpen een…
Sanatorium Zonnestraal - Foto: CC/LloydTzaraHet Nederlandse kabinet heeft elf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: