Soldaat Brummelhuis met militaire eer herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg is vrijdagmiddag de in 1940 gesneuvelde soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek met militaire eer herbegraven.

Tot deze week was hij de laatste ‘onbekende soldaat’ op de militaire begraafplaats. Dankzij door zijn nabestaanden afgestaan DNA-materiaal kon hij geïdentificeerd worden. De onbekende militair bleek de soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek te zijn.

In mei 1940 vocht deze21-jarige soldaat met zijn compagnie op de Grebbeberg. Na drie dagen vechten verliet hij volgens ooggetuigen zijn stelling die onder zwaar Duits artillerievuur lag. Daarna werd er nooit meer wat van hem vernomen. Brummelhuis blijkt al in 1940 als naamloze soldaat te zijn begraven op de Grebbeberg.

Vrijdagmiddag werd hij postuum geëerd met het mobilisatie-oorlogskruis. Daarna is hij door militairen van het 42 Tankbataljon Regiment Huzaren van Oranje herbegraven. De begrafenis werd bijgewoond door ruim zestig familieleden.

Met de identificatie van Brummelhuis verdwijnt het laatste naamloze graf van het Militair Ereveld Grebbeberg. Vier andere Nederlandse soldaten van de gevechten in de Grebbelinie zijn nog altijd vermist. Hun stoffelijke resten zijn nooit gevonden.

NOS-reportage over de herbegrafenis:

Omslag van het manuscript van Frans BrouwerRadiotechnicus Frans Brouwer…
De SS'er die Anne Frank en haar familie in 1944 oppakte, Karl…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: