Sophie Scholl (1921-1921) – Duitse verzetsstrijdster

Op de Duitse startpagina van Google is vrijdag de hele dag een afbeelding te zien van de Duitse verzetsstrijdster Sophie Scholl. Als zij in 1943 niet door de nazi’s ter dood was gebracht, was ze vandaag 93 jaar oud geworden.

Doodle ter ere van Sophie Scholl

Doodle ter ere van Sophie Scholl

Google staat geregeld met zogenaamde Doodles stil bij de geboortedag van historische personen. Vrijdag vraagt het bedrijf met behulp van een Doodle aandacht voor de geschiedenis van Sophie Scholl.

Samen met haar broer Hans was Sophie Scholl lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. Broer en zus studeerden in München en verspreidden daar veel anti-nazistische pamfletten. Toen de Gauleiter van Beieren hier achter kwam, besloot die naar de universiteit af te reizen en de studenten toe te spreken.

Doodstraf

Kort hierna verspreidden Hans en Sophie Scholl opnieuw in het openbaar pamfletten. Ze werden gearresteerd. Broer en zus werden op 22 februari 1943 door de beruchte nazi-rechter Roland Freisler (Raving Roland) wegens verraad ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl met behulp van de guillotine geëxecuteerd. De guillotine waarmee het doodvonnis werd voltrokken werd begin dit jaar teruggevonden. Het verhaal van Hans en Sophie Scholl is verschillende keren verfilmd.

- advertentie -

Film over Sophie Scholl uit 2005

Böhler antitankkanon (foto: www.grebbeberg.nl)
Een veteraan zei in de vijfdelige documentaireserie Die vijf dagen in mei…
Peter Vandermeersch te gast bij DWDD om te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: