Sorry voor Srebrenica?

Premier Rutte tijdens een persconferentie - Still NOS

Premier Rutte tijdens een persconferentie – Still NOS

De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen in 1995 in Srebrenica. Met de uitspraak kwam er een eind aan een lange juridische strijd die al in 2002. Nu de zaak is afgerond vinden sommige politieke partijen het tijd worden voor excuses.


Oppositiepartijen D66, SP en de ChristenUnie vinden dat het kabinet excuses moet aanbieden aan de nabestaanden van de drie moslimmannen.

Ook Bert Bakker, oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de val van de enclave onderzocht, vindt het tijd voor excuses. In Nieuwsuur zei hij vrijdag dat het “chiq” zou zijn als de staat zich zou verontschuldigen. Dit moet wat hem betreft los staan van het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding.

In zijn wekelijkse persconferentie zei minister-president Mark Rutte vrijdag de uitspraak van de Hoge Raad uit te voeren. Of er ook excuus aangeboden zou worden, wilde hij niet zeggen.

- advertentie -

Harde juridische strijd

De advocaat van de nabestaanden die de zaak in 2002 aanspanden, Liesbeth Zegveld, vindt overigens dat Nederland niet meer hoeft aan te komen met excuses, nadat het twaalf jaar een harde juridische strijd heeft gevoerd. Bij Pauw & Witteman zei de raadsvrouw onder meer:

Ik vind dat als je er zo hard instaat, zoals de staat erin heeft gestaan… en als je zelfs tot aan de Hoge Raad doorprocedeert, dan vraag ik me af wat je van excuses moet verwachten. Ik heb zelf het gevoel dat we dat moment wel vaag zijn gepasseerd.

Srebrenica: gevolgen voor VN-missies?

Gerelateerde uitgaven:

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van EuropaLeeuwarden…
Foto: MuseonDoor gemeentelijke bezuinigingen heeft het Museon in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: