Spaanse gaat geld verdienen aan vernielde fresco

Fresco voor en na de ‘restauratie’

Fresco voor en na de ‘restauratie’

Een Spaanse amateur-restaurateur die een jaar geleden een negentiende-eeuws fresco vernielde lijkt geld te gaan verdienen aan haar geklungel. De vernielde fresco trekt enorm veel bekijks en inmiddels is een bedrijf van plan op grote schaal t-shirts, postkaarten en bekers te gaan verkopen met daarop een afbeelding van de vernielde fresco.

De fresco na de 'opknabeurt'

De fresco na de restauratie


De 81-jarige Cecilia Gimenez die de muurschildering onder handen nam, heeft onlangs een deal gesloten met het bedrijf. Afgesproken is dat ze recht heeft op 49 procent van de winst die met de merchandising gemaakt wordt.

Gimenez besloot de fresco een jaar geleden zelf te restaureren om de kerk in Borja (Zaragazo) zo geld te besparen. De fresco van Elias Garcia, getiteld Ecce Homo, was ook wel aan een opknapbeurt toe. In de loop der jaren was de schildering, onder meer door het vochtige klimaat in de kerk, behoorlijk aangetast. Nadat Gimenez was er nog maar weinig over van de schildering. Het lijkt nog slechts vaag op het oorspronkelijke werk.

Fanclub

Op internet werd de afbeelding van de vernielde muurschildering al snel een grote hit. Cecilia Gimenez heeft inmiddels ook een eigen fanpage op Facebook. En nu lijkt ze dus ook nog goed geld te kunnen gaan verdienen aan haar werk.

- advertentie -
Afbeelding van Jan van Kessel II (ca. 1650)…
John Rädecker met vrouw en kinderen - Charley…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: