Spaceshuttle-tijdperk is voorbij

De Atlantis landde om 6:00 uur lokale tijd

Het Spaceshuttle-tijdperk is definitief voorbij. Donderdag landde de laatste spaceshuttle, de Atlantis, op de Amerikaanse vliegbasis Cape Canaveral.

De shuttle begon in juni van dit jaar aan de 135e en laatste missie van het Amerikaanse spaceshuttleprogramma. De Atlantis bracht voor de laatste keer een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS. Donderdag keerde de shuttle terug op aarde. De shuttle landde om zes uur in de ochtend (lokale tijd) op de Amerikaanse vliegbasis Cape Canaveral.- advertentie -

De komende tijd zal de shuttle tentoongesteld worden in het nabijgelegen Kennedy Space Center.

Met de landing van de Atlantis is een eind gekomen aan het spaceshuttletijdperk. De eerste shuttle ging in 1981 de ruimte in. Aan boord van de spaceshuttle Columbia bevonden zich toen twee passagiers: John W. Young en Robert Crippen. Vier jaar later stapte de Nederlander Wubbo Ockels aan boord van de Challenger voor een reis naar Spacelab D-1. Ockels is de eerste Nederlander die een vlucht door de ruimte maakte.

In totaal werden er 135 vluchten met spaceshuttles uitgevoerd. Gezamenlijk legden ze 872 miljoen kilometer af. Twee keer ging het mis. In 2003 explodeerde de Columbia en in 1986 viel de Challenger ongeveer een minuut na de lancering uit elkaar.

Zeven jaar geleden werd besloten het spaceshuttleprogramma stop te zetten. Het ruimtestation ISS zal de komende jaren bevoorraad worden door Russische raketten

Vier ‘gepensioneerd spaceshuttles’ worden door de NASA naar Amerikaanse musea gestuurd. Spaceshuttle Discovery krijgt een plek in het Smithsonian Museum in Washington, de Endeavour gaat naar het California Science Center in Los Angeles, de Enterprise naar het Intrepid Sea and Air Museum in New York en de Atlantis is voortaan te zien in het bezoekerscentrum van het Kennedy Spacer Center bij Cape Canaveral.

NOS-video || Geschiedenis van de spaceshuttles:

Billy the KidBij een veilinghuis in het Amerikaanse Denver…
Foto: Still YouTubeNiemand minder dan Barack Obama zou zondag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: