Spanjaarden opgepakt voor diefstal Codex Calixtinus

Codex Calixtinus

De Spaanse politie heeft vier personen aangehouden naar aanleiding van de diefstal van de zogenaamde Codex Calixtinus. Dit twaalfde-eeuwse manuscript werd een jaar geleden gestolen uit de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

De Codex Calixtinus werd in de twaalfde eeuw gemaakt en bevat onder meer een pelgrimsgids voor bedevaartgangers naarSantiago de Compostela, een bedevaartsoord in het westen van Spanje waar de apostel Jacobus volgens een legende werd begraven.

- advertentie -

Het manuscript bevond zich in een kluis van de kathedraal van Santiago de Compostela toen het afgelopen zomer werd gestolen.

De politie heeft nu dus vier mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de diefstal. Een van hen is een elektricien die bij de kathedraal werkte. Ook zijn vrouw en zijn zoon zijn, samen met nog een vrouw, gearresteerd. In het huis van een van de verdachten is volgens de politie een miljoen euro gevonden.

De codex is vernoemd naar paus Calixtus II (ca. 1060-1124). Hij bestaat uit vijf delen en twee bijlagen. In 1964 werden de verschillende onderdelen gebundeld in één volume. De waarde van de codex is niet precies bekend. Normaal gesproken is zo´n object op de legale markt eigenlijk niet te verkopen.

Medieval chant from Codex Calixtinus

Station van Antwerpen - Foto: CC/Paul HermansDe vijf laureaten…
Het skelet is overgebracht naar Nieuw LandHet duizenden jaren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: