Sparta-doek Mastenbroek moet kluis in

Het schilderij van havenschilder Mastenbroek dat onlangs opdook bij Tussen Kunst en Kitsch gaat voorlopig niet terug naar voetbalclub Sparta. Een rechter heeft in een kort geding bepaald dat het schilderij voorlopig opgesloten moet worden in een kluis van een onafhankelijke partij.

Het schilderij van Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945) getiteld Gezicht op Delfshaven dook enkele maanden geleden op in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. De eigenaar beweerde het schilderij in 1984 te hebben gevonden in een vuilcontainerbij het stadion van voetbalclub Sparta, dat toen verbouwd werd. Het schilderij zou lang in de kantine van het stadion hebben gehangen, maar uiteindelijk dus in de vuilcontainer zijn beland.

- advertentie -

De man nam het doek destijds mee naar huis en liet het onlangs dus beoordelen door een expert van Tussen Kunst en Kitsch. Het werk bleek ongeveer 25.000 euro waard te zijn.

Kort nadat de vondst bekend was gemaakt, besloot voetbalclub Sparta het werk te claimen. Volgens de club is het werk nooit weggegooid, maar verdween het tijdens de verbouwing van de businesslounge van de club. Er werden volgens de directeur toen een aantal waardevolle spullen, waaronder de Mastenbroek, opgeslagen in een opslagcontainer en niet in een vuilcontainer.

In een kort geding wilde Sparta het doek terugkrijgen. De rechtbank stelde echter dat in een kort geding niet beoordeeld kan worden welke partij gelijk heeft. Het schilderij moet daarom binnen vijf dagen naar een onafhankelijke partij die het in een kluis opslaat. Het doek moet daar blijven totdat duidelijk is wie er recht op heeft.

Het aangekochte sculptuurHet Rijksmuseum in Amsterdam heeft recent een…
Detail van het doek
Detail van het panoramaDe verbouwing en renovatie van Panorama…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: