Speciale vlag voor jubilerend VOC-schip Amsterdam

In april 2016 is het 25 jaar geleden dat de replica van het VOC-schip Amsterdam een vaste aanlegplek kreeg aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum en openging voor het grote publiek. Dit moment is op zaterdag 12 maart jongstleden ingeluid met de bouwers van het schip door het hijsen van een speciaal ontworpen vlag. Het is tevens het startsein van een reeks aan activiteiten voor jong en oud, waarin het VOC-schip de hoofdrol speelt.

De speciale vlag ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum

De speciale vlag ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum

De bouw van de Amsterdam was een werkgelegenheidsproject waar werkzoekenden met behoud van uitkering een nieuw vak op scheepsbouwkundig gebied konden leren. Ruim 400 mannen en vrouwen werkten gedurende 5 jaar aan het schip. Het doel van de bouw, deelname aan SAIL ’90, werd gehaald. In augustus 1990 voer de replica Amsterdam, het VOC-schip van de Stichting Amsterdam Bouwt Oostindiëvaarder (SABO), aan het hoofd van de ‘parade of sail’ onder grote publieke belangstelling van IJmuiden naar de hoofdstad.

Dat de Amsterdam uiteindelijk bij Het Scheepvaartmuseum terecht zou komen, was helemaal niet zo vanzelfsprekend. De toenmalige museumdirecteur besloot echter dat het schip een mooiew verbinding zou zijn met het maritieme verhaal van Het Scheepvaartmuseum.

Het voorjaar staat in het teken van de publiekslieveling, waarbij de bezoeker kan deelnemen aan tal van activiteiten.

- advertentie -

Boek: Het Scheepvaartmuseum. Verhalen over de zee in 100 iconen

Caty van Os en Herman van der Mark uit Alkmaar (NTR)
Caty van Os en Herman van der Mark uit Alkmaar hebben de…
Romeinse vervloekingstablet
In het Archeologiehuis Zuid-Holland, het archeologiemuseum van de provincie Zuid-Holland en Archeon,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: