Dark
Light

Speelgoed voor grote mensen

Auteur:
1 minuut leestijd

Meccano stoomgemaal
Het Stadsmuseum in Harderwijk toont nog tot half januari volgend jaar een verzameling ‘educatief jeugdspeelgoed van de vorige eeuw’. De tentoonstelling draait om de uitvinding van de Brit Frank Hornby: Meccano.

De tentoonstelling, getiteld Speelgoed voor grote mensen, is gerealiseerd door enkele Harderwijkse leden van het Meccano Gilde. Getoond worden ongeveer honderdvijfentwintig Meccano-modellen, vijfenzeventig Dinky Toys en ongeveer tien zogenaamde Hornby Treinen. Stadsmuseum Harderwijk:



Meccano logo

Vanuit heel het land worden er bouwwerken van Meccano getoond: locomotieven, hijskranen, helikopters, vliegtuigen, motoren, vrachtwagens, modelauto’s, een model van de Eiffeltoren, een complete kermis met draaimolen en oldtimers. Sommige bestaan uit meer dan vierhonderd onderdelen.

Naast Meccano wordt er ook een collectie Dinky Toys en Hornby treinen getoond. Dit speelgoed werd door het Meccano-concern gemaakt nadat het oorspronkelijke Meccano een succes was geworden.

De bedenker van Meccano, Dinky Toys en Hornby is de uit Liverpool afkomstige Frank Hornby (1863-1936). Tijdens een lange treinreis dacht hij op een dag na over duurzaam speelgoed voor kinderen en besloot dit zelf te gaan maken.

Frank Hornby
Het speelgoed werd aanvankelijk op kleine schaal ontwikkeld, maar het bedrijf groeide al snel en in de eerste helft van de vorige eeuw was Hornby de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. De eerste kleuren die gebruikt werden waren donkerrood, donkergroen, blauw, goud, zwart, grijs en donkergeel. Al die kleuren staan voor een bepaalde periode van de speelgoedproductie. Na een aantal jaren waren in een groot aantal landen fabrieken te vinden waar Meccano gemaakt wordt.

Nederland heeft sinds 1982 een zogenaamd Meccano-gilde. In het begin had het gilde veertig leden, tegenwoordig zijn dat er zeshonderd.

De tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk loopt nog tot 17 januari 2012.

Promotievideo bij de tentoonstelling:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×