Speelgoed voor grote mensen

Meccano stoomgemaal

Het Stadsmuseum in Harderwijk toont nog tot half januari volgend jaar een verzameling ‘educatief jeugdspeelgoed van de vorige eeuw’. De tentoonstelling draait om de uitvinding van de Brit Frank Hornby: Meccano.

De tentoonstelling, getiteld Speelgoed voor grote mensen, is gerealiseerd door enkele Harderwijkse leden van het Meccano Gilde. Getoond worden ongeveer honderdvijfentwintig Meccano-modellen, vijfenzeventig Dinky Toys en ongeveer tien zogenaamde Hornby Treinen. Stadsmuseum Harderwijk:- advertentie -

Meccano logo

Vanuit heel het land worden er bouwwerken van Meccano getoond: locomotieven, hijskranen, helikopters, vliegtuigen, motoren, vrachtwagens, modelauto’s, een model van de Eiffeltoren, een complete kermis met draaimolen en oldtimers. Sommige bestaan uit meer dan vierhonderd onderdelen.

Naast Meccano wordt er ook een collectie Dinky Toys en Hornby treinen getoond. Dit speelgoed werd door het Meccano-concern gemaakt nadat het oorspronkelijke Meccano een succes was geworden.

De bedenker van Meccano, Dinky Toys en Hornby is de uit Liverpool afkomstige Frank Hornby (1863-1936). Tijdens een lange treinreis dacht hij op een dag na over duurzaam speelgoed voor kinderen en besloot dit zelf te gaan maken.

Frank Hornby

Het speelgoed werd aanvankelijk op kleine schaal ontwikkeld, maar het bedrijf groeide al snel en in de eerste helft van de vorige eeuw was Hornby de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. De eerste kleuren die gebruikt werden waren donkerrood, donkergroen, blauw, goud, zwart, grijs en donkergeel. Al die kleuren staan voor een bepaalde periode van de speelgoedproductie. Na een aantal jaren waren in een groot aantal landen fabrieken te vinden waar Meccano gemaakt wordt.

Nederland heeft sinds 1982 een zogenaamd Meccano-gilde. In het begin had het gilde veertig leden, tegenwoordig zijn dat er zeshonderd.

De tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk loopt nog tot 17 januari 2012.

Promotievideo bij de tentoonstelling:

Archeologiehuis Zuid-Holland - Still YouTubeHet Archeologiehuis Zuid-Holland is dinsdagmiddag…
getijdenboek-simon-de-varie-gr
Getijdenboek van Simon de Varie - Foto: KBVoorafgaand aan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: