Speerpunten, knotsen en bijlen naar RMO

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is uitgebreid met een schenking van het Nationaal Militair Museum. Het gaat om zo’n zeventig zwaarden, speerpunten, knotsen en bijlen uit Iran van duizenden jaren oud.

Die voorwerpen maakten vanaf de jaren zestig onderdeel uit van de vaste expositie van het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum in het Pesthuis in Leiden. Maar na verhuizingen naar Delft (1986) en Soest (2014) verdwenen de voorwerpen in het depot. Ze komen echter prima tot hun recht in het Rijksmuseum van Oudheden en zijn daar een waardevolle aanvulling voor de Nabije Oosten-collectie. Vanaf vrijdag is een deel van de aanwinsten te zien in het museum.

Topstukken

Naast de wapens zijn ook paardentuig, arm- en halsbanden en vaatwerk van brons uit Iran aan het Rijksmuseum van Oudheden overgedragen. De voorwerpen zijn in de jaren 1960 en 1970 door het Nationaal Militair Museum verzameld om de krijgskunst van de oudheid aan het Nederlands publiek te tonen. Ze zijn te dateren tussen 2600 en 600 voor Christus. Er zitten topstukken bij, zoals een speld van brons versierd met een gevleugeld fabelwezen en een schild met ingekraste roofdieren.

Het merendeel komt oorspronkelijk uit het westen van Iran, uit het ruige berggebied van Luristan. Het bronswerk uit Luristan is beroemd vanwege de goede kwaliteit en het hoogstaand vakmanschap. Het is vaak te herkennen aan de versiering met sterk gestileerde diermotieven. De bronzen voorwerpen zijn uitsluitend gevonden in grafvelden. Vermoedelijk gaat het om de graven van een rondreizend volk, er zijn bij de grafvelden tot nu toe geen nederzettingen gevonden. Het bronzen paardentuig doet vermoeden dat het ruiters waren.

- advertentie -

Archeologische voorwerpen uit West-Iran zijn, sinds de eerste ontdekkingen aan het einde van de jaren 1920, zeer gewild bij musea en privéverzamelaars.

Boek: Te wapen! Europa’s vergeten krijgskunsten

Gerard Hoet, portret familie Quarles, circa 1725. Haags Historisch Museum
Op een veiling van Christie’s in Parijs heeft het Haags Historisch Museum…
Herman Boerhaave 67 jaar oud, geschilderd door Cornelis Troost
Al bijna drie eeuwen liggen brieven, collegedictaten en ander waardevol materiaal van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: