Spelfouten op monument treinramp Harmelen

Het monument – Foto: CC/Mtcv

Ruim een week geleden werd bij Harmelen (provincie Utrecht) een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen van 8 januari 1962. Op het monument blijken de namen van zeker drie slachtoffers verkeerd te zijn geschreven.

In de ochtend van 8 januari 1962 reden twee passagierstreinen op elkaar in bij de Putkop in Harmelen. Bij deze grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis kwamen 93 mensen om het leven.

Een week geleden onthulde Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, bij Harmelen een monument ter nagedachtenis aan de ramp.

- advertentie -Het was toen precies vijftig jaar geleden dat de ramp zich had voltrokken. Het door Taeke de Jong ontworpen monument bestaat uit twee iets achter over hellende zwarte platen, die schuin ten opzichte van elkaar staan. Op het monument staan de namen van de slachtoffers. Maar zeker drie namen blijken verkeerd te zijn gespeld.

De spelling van de namen is gebaseerd op een lijst van slachtoffers die in 1962 met de hand door de politie was opgesteld. Die lijst blijkt echter niet helemaal accuraat te zijn geweest. De initiatiefnemer van het monument, Ed Janson, gaat momenteel na of er nog meer namen verkeerd zijn gespeld. Hij doet dit aan de hand van de geboorteakten van de slachtoffers.

RTV Utrecht meldt dat de fouten op het monument waarschijnlijk niet worden hersteld. Volgens de initiatiefnemer van het monument zou het een lelijk resultaat opleveren als de namen werden aangepast.

Foto: Dura VermeerTijdens werkzaamheden aan het Wilsonplein in Haarlem
Overkoepelende erfgoedorganisatieSinds maandag heeft Vlaanderen één erfgoedorganisatie. De drie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: