Spinalonga wil op werelderfgoedlijst Unesco

Spinalonga

Het eilandje Spinalonga voor de noordoostkust van Kreta gaat een nieuwe poging doen om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Sinds 1976 is onder auspiciën van het Griekse ministerie van Cultuur al diverse keren geprobeerd om Spinalonga op de lijst te krijgen. Maar dus zonder succes. De inwoners van Kreta vinden het eiland echter zo belangrijk dat ze het niet opgeven.

De culturele rijkdom

- advertentie -van Spinalonga en omgeving moet worden beschermd, vindt een actiegroep waarin ook de burgemeester van de Griekse havenstad Agios Nikolaos zit. Zij willen het eilandje promoten en daardoor het monumentale erfgoed veiligstellen.

Spinalonga was van 1903 tot 1957 in gebruik als leprakolonie. Maar het eiland heeft een nog veel rijkere geschiedenis. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda op Kreta en Spinalonga restanten gevonden van de antieke stad Olous. In de dertiende eeuw bouwden de Venetianen er een fort, dat aan het eind van negentiende eeuw werd bezet door de Turken.

Tegenwoordig is het eiland een toeristische attractie. Door de verfilming van het boek Het Eiland van Victoria Hislop is de interesse in Spinalonga de laatste tijd weer toegenomen.

~ Parakalo

Bunny AustinVoor het eerst sinds 1938 staat er weer…
Griekse straatkioskOp vrijwel iedere straathoek in Griekenland is er…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: