Spoorwegmuseum viert eeuwfeest ‘Oude Dame’

Nummerplaat van stoomlocomotief NS 3737 – Foto: CC/Erik Creugers
De laatste stoomlocomotief die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden, de NS 3737, viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Het Spoorwegmuseum in Utrecht viert dit eeuwfeest van de zogenaamde Oude Dame met een tentoonstelling en de uitgave van een magazine.

De NS 3737 is één van Nederlands beroemdste stoomlocomotieven. Op 7 januari 1958 maakte de locomotief zijn laatste officiële rit naar het Maliebaanstation in Utrecht. Het afscheid van de locomotief, die als bijnaam ‘Jumbo’ had, betekende het einde van het stoomtijdperk voor de Nederlandse spoorwegen.- advertentie -

Aankomst van de NS 3737 in Het Spoorwegmuseum op 7 januari 1958

De NS 3737 werd gebouwd bij de firma Werkspoor in Amsterdam. Op 18 augustus 1911 rolde de locomotief als nummer 731 uit de fabriek. Bij het samengaan van de spoorwegmaatschappijen Staatsspoorwegen en Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij kregen de locomotieven een nieuw nummer. De 731 werd toen omgenummerd naar NS 3737. In die tijd was er bij de spoorwegen een grote behoefte aan snelle en sterkere locomotieven. De bouw van dit type stoomlocomotieven was een groot succes. Het Spoorwegmuseum:

Een aardige wetenswaardigheid is dat de bij Werkspoor gebouwde locomotieven destijds iets meer dan 55.000 gulden kostten. Ze waren twee keer zo sterk als haar voorgangers waardoor zware treinen niet meer met twee locomotieven getrokken hoefden te worden. De Jumbo’s trokken treinen die zwaarder waren dan de NS-intercity’s van nu!

De Jumbo’s reden op trajecten door heel Nederland. In de jaren vijftig werd het Nederlandse spoornet volledig geëlektrificeerd en werden de stoomlocomotieven overbodig. Omdat de 3737 de eerste in Nederland gebouwde Jumbo was, en omdat hij nog in originele staat verkeerde, besloot de NS deze machine te bewaren. De NS 3737 maakte op 7 januari 1958 als laatste stoomlocomotief van de NS een rit die eindigde in Het Spoorwegmuseum. Dit jaar viert de locomotief zijn honderdste verjaardag.

Tentoonstelling

De ‘Oude Dame’ – Foto: Het Spoorwegmuseum

In de tentoonstelling toont Het Spoorwegmuseum de honderdjarige historie van de NS 3737 aan de hand van van foto’s, filmpjes, schilderijen, documenten, (schaal)modellen, koersborden en andere memorabilia. Zo zijn bijvoorbeeld oude dienstregelingen en machinistenrapporten te zien. In een begeleidend magazine wordt de historie van de beroemde locomotief beschreven en komen oud-stokers en machinisten aan het woord die het stoomtijdperk nog actief hebben meegemaakt. Het magazine is te koop in de museumwinkel. De tentoonstelling loopt van 28 augustus tot en met 2 oktober 2011.

Campagnebeeld voor de inloopworkshopGrafisch vormgever, tekenaar en kinderboekenschrijver Dick…
Halbe ZijlstraIn het Amsterdamse cultuurcentrum de Melkweg is binnenkort…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net