Spoorwegmuseum weekend in teken van ‘stoom’

Foto: Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht staat in het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september helemaal in het teken van ‘stoom’. Het museum toont naast stoomtreinen dan onder meer ook walsen, trekkers, kranen, fietsen en stationaire machines.

Speciaal voor het evenement, kortweg getiteld Stoom!, wordt de Arend, de eerste stoomlocomotief in Nederland, onder stoom gebracht.

Voor deze historische stoomlocomotief

- advertentie -Nummerplaat van stoomlocomotief NS 3737 – Foto: CC/Erik Creugers

begon de geschiedenis op 20 september 1839. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum rond deze datum jaarlijks het stoomevenement Stoom!.

Tijdens dit evenement kunnen onder meer titten gemaakt worden met een replica van de Arend. In het museum zelf zijn onder meer modeltreinen te zien die op stoom rijden. Ook wordt hier door museummedewerkers met behulp van een speciale stoomkar getoond hoe stoom precies werkt.

Tijdens Stoom! is in Utrecht ook een tentoonstelling te zien over de laatste stoomlocomotief die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden, de NS 3737. Deze locomotief viert dit jaar zijn honderdste verjaardag.

Wereldmuseum in Rotterdam - Foto: CC/EveleensHet Wereldmuseum in Rotterdam…
Historsch Museum EdeDe directeur van het Historisch Museum Ede,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: