Sporen bandkeramische cultuur gevonden bij Geleen

Bij wegwerkzaamheden aan de A2 bij Geleen zijn sporen van de zogenaamde bandkeramische cultuur uit het Stenen Tijdperk gevonden. Rijkswaterstaat heeft dat bekendgemaakt.

Er zijn onder meer bijlen, vuurstenen voorwerpen en potscherven gevonden. Meest opvallend zijn de sporen van twaalf grote woningen. Deze woningen, met een afmeting van ongeveer dertig bij zes meter, blijken te zijn opgebouwd met gekliefde palen. Voor die tijd was dat erg arbeidsintensief.

De bandkeramische cultuur bestond

- advertentie -ongeveer van 5300 tot 4900 voor Christus. De naam van de cultuur verwijst naar het kleurrijk versierde aardewerk van deze volkeren dat in de bodem gevonden is. Leden van de cultuur leefden vrijwel alleen van landbouw en veeteelt en woonden in grote, langwerpige boerderijen. De zogenaamde bandkeramiekers waren de eerste landbouwers van Nederland. Sporen van de cultuur worden in Nederland alleen gevonden op een terrein verspreid over tien vierkante kilometer in Limburg. Op andere plekken in Nederland begon de landbouw pas duizend jaar later.

De bij de A2 gevonden voorwerpen worden overgebracht naar Leiden. Daar worden ze onderzocht en beschreven. Vervolgens krijgen ze een plek in een depot in Limburg.

Documentaire: ‘De bandkeramiekers van het Maasland’

Sonny Boy - Foto: A-FilmAl meer dan 400.000 mensen…
Een van de plannen: een achtbaan rond de koepel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: