‘Sporen muurschildering Leonardo da Vinci gevonden’

Tekening van Peter Paul Rubens

Italiaanse onderzoekers denken in het Palazzo Vecchio in Florence sporen te hebben gevonden van een verloren muurschildering van Leonardo da Vinci. De wetenschappers hebben dat maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een muurschildering waar Da Vinci in 1505 aan begon. Hij beeldde op de schildering samen met zijn helpers een historische gevechtsscène af van de Slag bij Anghiari, een veldslag tussen Milaan en Florence. Alleen het centrale deel waarop de strijd om het vaandel te zien is, werd overigens door Da Vinci zelf- advertentie -

Palazzo Vecchio in Florence – foto: CC/Chris Wee

gemaakt. De rest is van de hand van zijn helpers.

Da Vinci maakte het werk nooit helemaal af. De techniek die hij voor de schildering gebruikte zorgde namelijk voor problemen. Zo begon de verf bijvoorbeeld uit te lopen. Uiteindelijk verdween de muurschildering onder de fresco’s van Giorgio Vasari (1511-1574) en diens helpers.

Wel bewaard bleven verschillende voorstudies en daarnaast maakten andere kunstenaars kopieën van de muurschildering Slag bij Anghiari. Het bekendste kopie is een tekening van het centrale, door Da Vinci vervaardigde, deel van de hand Peter Paul Rubens. Deze tekening is vandaag de dag te zien in het Louvre.

De originele muurschildering ging dus verloren, maar nu denken wetenschappers er dus sporen van te hebben gevonden. Achter één van de schilderingen van Vasari trof men namelijk verfsporen aan die overeen lijken te komen met de kleuren die Da Vinci voor zijn Mona Lisa gebruikte. Daarnaast vonden de onderzoekers rode lak en bruine verf.

Of het inderdaad om sporen van de beroemde muurschildering gaat is allerminst zeker. De burgemeester van Florence is al wel erg opgetogen over de vondst. Hij heeft laten weten de minister van Cultuur toestemming te gaan vragen voor nader onderzoek.

voordekunst.nlProject: VoordekunstEr wordt door het kabinet-Rutte 200 miljoen bezuinigd…
Akira Yoshizawa (1911-2005) - Origami-kunstenaar - cc
Het is woensdag precies 101 jaar geleden dat de Japanse origami-kunstenaar Akira…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: