Dark
Light

Sporen van de Eerste Wereldoorlog in de provincie Utrecht

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Belgenmonument in Amersfoort
Het Belgenmonument in Amersfoort

Acht Utrechtse erfgoedinstellingen, waaronder Museum Huis Doorn en het Belgenmonument in Amersfoort, hebben zich verenigd in het programma Utrecht Plaatsen van Herinnering. Met dit programma vestigen de organisaties de komende jaren de aandacht op de tastbare herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog die in de provincie Utrecht liggen.

Terwijl onze buurlanden honderd jaar geleden kampen met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, bleef Nederland neutraal. Toch had de oorlog ook impact op het dagelijks leven in ons land. Het meest tastbaar is de grote stroom vluchtelingen en krijgsgevangen die in het land moeten worden opgevangen.

In de provincie Utrecht alleen al werden vele tienduizenden Belgische militairen opgevangen in de garnizoenen. Burgervluchtelingen vonden onderdak bij particulieren of in speciaal gebouwde kampen en dorpen.

De erfgoedinstellingen in de provincie Utrecht brengen de gebeurtenissen van toen in beeld met tentoonstellingen, rondleidingen, themawandelingen en speciale fietstochten. Kamp Zeist en het Belgenmonument – geschonken als dank voor vier jaar opvang – vormen tastbare herinneringen aan de Vlaamse geschiedenis in Utrecht.

Wilhelm II met punthelm
Wilhelm II met punthelm
Toen de Belgische vluchtelingen en militairen eind 1918 weer bijna veilig huiswaarts konden, nam de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht tot Nederland. Na een kort verblijf op Kasteel Amerongen zou hij tot zijn dood in 1941 op landgoed Huis Doorn verblijven. Uiteindelijk vonden gedurende de Eerste Wereldoorlog mensen van alle nationaliteiten en van alle rangen en standen een veilig heenkomen in Nederland.

Utrecht Plaatsen van Herinnering wil deze uiteenlopende geschiedenissen tot leven laten komen:

“Sta oog in oog met Belgische vluchtelingen, maak kennis met militairen en hun liefdes, neem een kijkje in de barakken en ontmoet het gezin van Keizer Wilhelm II. Of ga op zoek naar sporen in de archieven in Amersfoort en Utrecht. Voor kunstliefhebbers presenteert Museum Flehite in Amersfoort medio 2016 een tentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Rik Wouters (1882-1916), die tijdens de oorlog als krijgsgevangene in kamp Amersfoort en kamp Zeist verbleef.”

De volgende Utrechtse instellingen maken deel uit van Utrecht Plaatsen van Herinnering: Archief Eemland, Nationaal Belgenmonument Amersfoort, Museum Huis Doorn, Utrechts Archief, Museum Flehite, Geheugen van Zeist, Waterliniemuseum, Kasteel Amerongen.

Boek: Utrecht en de Eerste Wereldoorlog – Henk van der Linden & Jos Raan

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×