Spullen uit de oorlog? Niet weggooien!

Niet Weggooien!

Niet Weggooien!

Onder de titel Niet weggooien! houden het NIOD, verzetsmusea en herinneringscentra om de zoveel tijd een actie om aandacht te vragen voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.

De actie wordt dit keer gehouden op 14 augustus, één dag voor de nationale Indië-herdenking. Wie nog spullen uit de Tweede Wereldoorlog heeft kan deze tijdens de actiedag bij zestien deelnemende instellingen laten zien aan experts. Zij kunnen de eigenaren adviseren over het behoud van het materiaal. De oorlogsmaterialen kunnen eventueel ook overgedragen worden aan de deelnemende organisaties.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork neemt deel aan de actie:

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. We willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Op de website www.actienietweggooien.nl kunnen mensen hun schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze.

Op de website staat ook het verzamelbeleid per instelling beschreven, zodat schenkers zelf kunnen bepalen waar hun oorlogsmaterialen het beste thuishoren. Verder is er een aanmeldformulier voor een codicil gekoppeld aan de website. Zo kunnen schenkers beslissen waar hun materiële oorlogserfgoed naar toe gaat als ze komen te overlijden.

- advertentie -
Lesboekje van stof dat de moeder van Marianne…
[caption id="attachment_33684" align="alignleft" width="265"] Olympische Spelen van 1936 in BerlijnKomiek en schrijver

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: