SS’er Siert Bruins (92) in september voor de rechter

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC/Suyk, Koen / Anefo

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) moet later dit jaar in Duitsland voor de rechter verschijnen. De rechtbank in Hagen heeft dat maandag bekendgemaakt.

De zaak gaat over een moord uit 1944. Bruins zou in Appingedam toen de verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema hebben gedood. Vorig jaar werd al bekend dat de Duitse justitie naar aanleiding van deze moordzaak een nieuw onderzoek had geopend naar Bruins.


Siert Bruins, bekend als ‘het beest van Appingedam’, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

- advertentie -

Uitlevering

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet. Omdat hij in de oorlog de Duitse nationaliteit kreeg levert Duitsland hem niet uit aan Nederland.

SS’er Bruins staat opnieuw terecht

Gerelateerde boeken:

Yad Vashem-onderscheiding
Geboren om te lijden? Geboren om te lijden? Van…
Kransen op de plek in Berlijn waar het monument…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: