Staatsloterij ontvangt 202 jaar oud lot

De heer Bohnenn (links) overhandigt het oude lot aan Arjan van ’t Veer van de Staatsloterij – Foto: Bastiaan van Musscher

Een 85-jarige Zaandammer heeft de Nederlandse Staatsloterij maandag een bijzonder cadeau gegeven: een ruim tweehonderd jaar oud lot.

De Zaandammer, de heer Bohnenn, vertelde zijn vaste Staatslotenverkoper onlangs dat hij thuis een Staatslot uit 1809 had liggen. Hij kreeg het lot ooit van zijn vader, maar hoe die er aan gekomen was wist hij niet. Maandag overhandigde de Zaandammer het lot aan Arjan van ’t Veer van de Staatsloterij.

De Nederlandse Staatsloterij werd in 1726 opgericht en is daarmee een van de oudste loterijen ter wereld.

- advertentie -Het oude lot

De loterij werd door de toenmalige bestuurders van De Zeven Provinciën als de Generaliteitsloterij. Doelstelling was het verwerven van extra fondsen en het beëindigen van de wildgroei aan kleine, provinciale en illegale loterijen. De eeuw daarna wijzigde de naam van de loterij regelmatig, de laatste keer in 1848 toen de naam werd veranderd in ‘Nederlandse Staatsloterij’. Sindsdien valt de loterij onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën.


De Staatsloterij heeft zelf een aantal oude loten in haar archief maar slechts weinigen zijn zo oud als het lot van de heer Bohnenn. De Staatsloterij is dan ook blij met de schenking. Arjan van ’t Veer:

Dit is fantastisch. Hiermee is de geschiedenis van een van de oudste organisaties van Nederland weer een stukje completer.

Of het lot iemand twee eeuwen geleden financieel geluk heeft gebracht is niet bekend.

De Staatsloterij is op zoek naar oude loten en roept mensen op zich te melden als oude loten in bezit hebben. Van ’t Veer:

De Staatsloterij heeft in de loop der eeuwen duizenden Nederlanders geluk gebracht in de vorm van mooie prijzen. Het zou me daarom niets verbazen als er Staatsloten bij wijze van talisman zorgvuldig bewaard zijn. Het mooiste zou natuurlijk een lot uit het oprichtingsjaar 1726 zijn, maar ook latere loten dragen bij aan een compleet beeld van onze geschiedenis.

Loten van vóór 1900 zijn goed voor een Staatslot voor één van de komende trekkingen, zo meldt de Staatsloterij. Bezitters van oude loten kunnen een email met een foto van het lot sturen naar oudstelot@staatsloterij.com

Popeye-strip uit 1950Tekenfilmfiguur Popeye zal in 2012 weer in…
Excuses voor gedwongen adoptiesDe Rooms-Katholieke Kerk in Australië heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: