Staatssecretaris bezoekt Anne Frank monument

De Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp, staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner en hoofd protocol JNF-KKL Israel Andy Michelson – Foto: JNF

De Nederlandse staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Anne Frank monument in het Anne Frank Memorial Park in Israël.

De staatssecretaris bracht samen met een aantal ambtenaren van haar departement een officieel bezoek aan Israël en zij bezochten gezamenlijk het eerder dit jaar onthulde monument. In het park waar de eerste boom in 1960 door Otto Frank is geplant, was nog geen speciale gedenkplek met een tastbaar monument voor Anne Frank die het symbool van de holocaust en de onderduik is geworden, door haar beroemde dagboek dat sindsdien wereldwijd door miljoenen mensen is en wordt gelezen.- advertentie -

Israëlisch schoolmeisje in het monument – Foto: JNF

Mei van dit jaar werd in het herdenkingspark in Jeruzalem het Anne Frank monument onthuld. Het door kunstenaar Piet Cohen vormgegeven werk bestaat uit een ruimte van geroest staal met een massieve wand met daarop een “gestileerde kastanjeboom”. De afbeelding van de boom verwijst naar de kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis zicht op had. Het JNF:

Vanuit deze ruimte kijkt men aan tegen een massieve wand met een gestileerde kastanjeboom waar doorheen je de vrijheid in kunt kijken, terwijl je jezelf beperkt voelt in uitzicht en bewegingsmogelijkhede
n.

Het JNF werd in mei 1902 opgericht en heeft als kerntaak het “ontwikkelen en leefbaar maken van het land Israël ten behoeve van al zijn bewoners”. De stichting ontwikkelt onder meer milieuactiviteiten, waaronder het (her)bebossen van voorheen kaalgeslagen grond, en het terugdringen van de woestijn door middel van ontginning en beplanting.

Zoni Weisz - Foto: Rogier FokkeNationaal Monument Kamp Vught,…
Kaart die Himmler in 1940 vanuit Parijs naar zijn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: