Staatssecretaris naar Polen voor Sobibor-herdenking

Treinstation van Sobibor (foto: Jacques Lahitte)

Treinstation van Sobibor (foto: Jacques Lahitte)

Staatssecretaris Martin van Rijn woont op 14 oktober in Polen de herdenking van de opstand in nazi-vernietigingskamp Sobibor bij. Het is dan op de dag af zeventig jaar geleden dat na een opstand honderden gevangenen er in slaagden het kamp te ontvluchten.


Op 14 oktober 1943 kwamen enkele gevangenen – die gedwongen te werk waren gesteld in het vernietigingskamp – in opstand. Zij overmeesterden de kampbewakers waarop honderden gevangenen het vernietigingskamp konden ontvluchten. De nazi’s besloten daarop het kamp te ontmantelen en probeerden de sporen van hun daden uit te wissen. Slechts 42 van de ontsnapten – waaronder twee Nederlandse vrouwen – overleefden de oorlog.

Herinrichting kampterrein

De nazi’s bouwden Sobibor (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend als vernietigingskamp van Joden. Naar schatting 35.000 uit Nederland afkomstige joden werden in de gaskamers van Sobibor vermoord. Staatssecretaris Van Rijn:

De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft.

De staatssecretaris woont volgende maand ook de onthulling bij van de herinrichting van het kampterrein. Er is onder meer een permanent herinneringscentrum geplaatst. De herinrichting is financieel gesteund door de Nederlandse overheid.

- advertentie -

Voorafgaand aan de herdenking in Sobibor brengt de staatssecretaris een bezoek aan voormalig concentratiekamp Majdanek.

Gerelateerde boeken:

Parachutisten boven de Ginkelse Heide tijdens een eerdere…
Afb: NIOD
Document over de totstandkoming van de meer dan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: