Stadhuis Veere bedreigd door bonte knaagkever

Het historisch stadhuis van de Zeeuwse stad Veere wordt bedreigd door de bonte knaagkever. Onlangs zijn deze ‘vernielzuchtige kevers’ in het stadhuis aangetroffen. De situatie is dusdanig ernstig dat de gemeente besloten heeft direct maatregelen te treffen.

De kever blijkt het dak van het monument al aangetast te hebben en ook verschillende beelden aan de voorgevel van het pand zijn door toedoen van de bonte knaagkever poreus geworden. De gemeente Veere zegt minimaal 1,2 miljoen euro uit te moeten trekken om het stadhuis te restaureren. De poreuze beelden aan de voorgevel leveren momenteel zo veel gevaar op voor passanten dat de gemeente besloten heeft ze op korte termijn weg te halen en ze enige tijd elders op te slaan. Na restauratie worden ze waarschijnlijk weer terug geplaatst.

De bonte knaagkever werd enige tijd geleden ontdekt bij onderzoek voorafgaand aan de restauratie van de toren van het stadhuis.

- advertentie -

Het historisch stadhuis van Veere werd tussen 1474 en 1517 gebouwd in opdracht van Hendrik IV van Borsele.Dit naar een ontwerp van Evert Spoorwater. Het laat-gotische rechthoekige gebouw heeft aan de voorzijde enkele uitgekraagde kleine torens. De toren achter het stadhuis werd tussen 1594 en 1599 gebouwd door Adriaen de Muer uit Brugge. In de toren bevindt zich een carillon van 35 klokken. Het merendeel van deze klokken dateert uit 1735.

Tussen 1931 en 1934 werd het oude stadhuis van Veere grondig gerestaureerd.

Felix Guljé werd op 1 maart 1946 vermoordEen veelbesproken…
Mes in plaats van kaasschaafDe cultuursector is volgens staatssecretaris…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: