Standbeeld Alexander de Grote onthuld in Macedonië

Het standbeeld van Alexander de Grote – Foto: Still YouTube

In Skopje, de hoofdstad van Macedonië, is dinsdag een enorm beeld van de Grieks-Macedonische held Alexander de Grote onthuld.

Het bronzen beeld is dertien meter hoog en staat op een tien meter hoge sokkel. Het heeft een prominente plek gekregen op het centrale plein in Skopje. De naam van het door beeldhouwer Valentina Stevanovska ontworpen beeld luidt vrij algemeen Krijger op paard, maar voor iedereen is duidelijk dat het om een beeld van Alexander de Grote gaat. De beroemde koning en veldheer die in de vierde eeuw voor Christus- advertentie -

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)

onder meer Perzië en Egypte veroverde. Volgens regionale media heeft het standbeeld ongeveer negen miljoen euro gekost.

Macedonië heeft een campagne opgezet om de hoofdstad Skopje meer status te geven. De plaatsing van het standbeeld maakt onderdeel uit van dit plan. Het is de bedoeling dat voor 2014 in de stad ook nog een grote triomfboog wordt geplaatst.

Stavros Lambrinidis, de Griekse minister van buitenlandse zaken, heeft tegenover het Franse persbureau AFP gezegd dat hij de plaatsing van het enorme beeld ziet als een “provocatie”. De landen zijn al een tijd verwikkeld in een conflict over de naam van Macedonië. Griekenland wil niet dat de voormalige Joegoslavische republiek zich kortweg ‘Macedonië’ noemt. Volgens de Grieken lag het oude Macedonië namelijk niet in het moderne Macedonië maar in het noorden van Griekenland. Macedonië is vandaag de dag zowel een naam van een regio in Griekenland als de naam van de voormalige Joegoslavische republiek.

De ruzie tussen beide landen ontstond in 1991 toen de voormalige Joegoslavische deelrepubliek de onafhankelijkheid uitriep onder de naam Macedonië. Uit angst voor territoriale claims op de noordelijke Griekse provincie Macedonië maakte Griekenland bezwaar. Het land drong er bij de internationale gemeenschap op aan om het verschil tussen de twee ‘Macedoniën’ duidelijk naar voren te laten komen. De VN bepaalde uiteindelijk dat Macedonië internationaal aangeduid wordt als de Former Yugoslav Republic of Macedonia (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië).

Over de vraag of Alexander de Grote gezien moet worden als een Griekse of Macedonische heerser zijn de landen het ook niet eens. In 2006 maakte Griekenland nog bezwaar toen Macedonië besloot het internationale vliegveld in Skopje te vernoemen naar Alexander de Grote.

AlJazeera: Macedonia statue ignites tensions with Greece

een van de aangekochte drukwerkenDe Koninklijke Bibliotheek (KB) in…
Herdenkingsmunt 100 jaar MuntgebouwNaar aanleiding van het honderdjarig bestaan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: