Standbeeld Jan Pieterszoon Coen teruggeplaatst

Het standbeeld op de Roode Steen in Hoorn – Foto: CC/GeraldM

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is woensdag weer teruggeplaatst in de binnenstad van Hoorn. In augustus werd het beeld tijdens werkzaamheden van zijn sokkel gestoten. Het raakte daarbij beschadigd en moest worden gerestaureerd.

Over het beeld van VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is de afgelopen maanden veel te doen geweest. Voordat het beeld van zijn sokkkel werd gestoten werd er in Hoorn al druk over gesproken. Middels een burgerinitiatief had een inwoner van Hoorn namelijk aandacht gevraagd voor de- advertentie -

Jan Pieterszoon Coen – Jacob Waben, 17e eeuw

“wrede daden” van Jan Pieterszoon Coen.

De indiener stelde voor een nieuw tekstbord bij het beeld te plaatsen of om het standbeeld te vervangen door een beeld van een historische stadgenoot op wie Hoorn wel trots kan zijn. Naar aanleiding van het burgerinitiatief besloot het college van Hoorn dat er een nieuw tekstbord op of bij de sokkel op de Roode Steen, een plein in de binnenstad van Hoorn, geplaatst moet worden. Dit bord is nog niet geplaatst. Het college werkt momenteel aan een voorstel en dit zal in december besproken worden in de gemeenteraad. Het college:

We onderzoeken momenteel verschillende opties die uit de discussie met de raad naar voren zijn gekomen. Het gaat om een informatievoorziening op of om de sokkel van het beeld die recht doet aan de verschillende invalshoeken op de geschiedenis van J. P. Coen.

‘Slachter van Banda’

Jan Pieterszoon Coen was de vierde gouverneur-generaal van Oost-Indië en wordt vaak gezien als de grondlegger van de Nederlandse heerschappij in de Indische archipel. De bekende VOC-medewerker is echter niet onomstreden. Zo kreeg hij in de zeventiende eeuw bijvoorbeeld de bijnaam Slachter van Banda. Dit nadat hij duizenden Bandanezen had gedood omdat die, onder druk van de Engelsen, hun specerijen-contract niet nagekomen waren. Bekend is dat de VOC tijdens deze volkerenmoord Japanse samoerai-beulen die in dienst waren van de VOC, opdracht gaven tientallen dorpshoofden te onthoofden.

Het standbeeld van Coen is een rijksmonument en eigendom van de gemeente Hoorn. Het staat sinds 1893 op de Roode Steen. Ferdinand Leenhoff maakte het beeld in 1887 ter gelegenheid van het driehonderdste geboortejaar van Coen.

Het grote zwijgen - Erik MenkveldDe historische roman Het…
Gedächtnis der NationEen online-geheugen van de twintigste eeuw in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: