Standbeeld Willem van Oranje besmeurd

Een standbeeld van Willem van Oranje op het terrein van het Willem van Oranje College in Waalwijk is zondag met rode verf besmeurd. De tot voor kort totaal onbekende actiegroep Kantocigno, die aangeeft te streven naar een “onafhankelijk Brabant”, zou verantwoordelijk zijn voor de actie.

Zeker met 1 april in aantocht lijkt de kans aanzienlijk dat er sprake is van een grap. Het Twitter-account waarmee de vermeende actievoerders de actie opeisen bestaat pas een dag en heeft slechts 18 volgers. In een persbericht uiten de actievoerders zich ook vrij extreem. Zo schrijven ze bijvoorbeeld dat:

“er bloed kleeft aan de handen van Willem van Oranje”

…en dat de Vader des Vaderlands:

“een van de beulen is van de plunderingen en bloedbaden die op Brabants grondgebied plaatsvonden”.

In Tweets wordt geschreven dat Brabant streeft naar onafhankelijkheid, “net als Catalunia en Schotland” en op de website van de actiegroep staat: “Wij streven naar de hereniging en onafhankelijkheid van Brabant. Het is tijd voor een revolutie.”

- advertentie -

Het met verf besmeurde standbeeld van Willem van Oranje is inmiddels overigens weer schoon. Op onderstaande video is te zien dat dat niet zoveel tijd kostte:

Boek: Geschiedenis van Brabant

Herinneringscentrum Kamp Westerbork - cc
Op zondag 27 maart 2016 vertelt Peter Arad over zijn ervaringen als…
Ministerie van Defensie aan het Plein 4 in Den Haag
Ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden hadden de afgevaardigden van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: