Standbeeld Willem van Oranje onthuld in Antwerpen

In Antwerpen is vrijdag een drie meter hoog standbeeld van Willem van Oranje onthuld. Het beeld staat in de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) dat momenteel gerenoveerd wordt.

Willem van Oranje is te zien naast Marnix van Sint-Aldegonde. Deze schrijver die onder meer bekend werd als de vermoedelijke auteur van het Wilhelmus, werd in 1583 door Willem van Oranje benoemd tot buitenburgemeestervan Antwerpen. Hij behield die functie tot de stad in 1585 werd ingenomen door de Spanjaarden.

- advertentie -

Het huidige België, Nederland, Groothertogdom Luxemburg en een deel van Frankrijk vormden tot 1585 de Nederlanden of Zeventien Provinciën. De val van Antwerpen veroorzaakte een scheiding tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden. Met de Vrede van Münster in 1648 werd die scheiding officieel bekrachtigd.

Het beeld van Willem van Oranje en Marnix van Sint-Aldegonde in de achtertuin van het KMSKA is gemaakt door de onlangs overleden beeldhouwer Jean-Paul Laenen. Het initiatief voor het beeld kwam van de Nederlandse Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Rond de beelden zijn zeventien zuilen te vinden. Die staan symbool voor de Zeventien Provinciën.

Griekse straatkioskOp vrijwel iedere straathoek in Griekenland is er…
Libris Geschiedenis PrijsDe longlist van de Libris Geschiedenis Prijs…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: