Standbeeld Willem van Oranje onthuld in Breda

In Breda is sinds woensdag een standbeeld te vinden van Willem van Oranje. Het beeld staat voor het Kasteel van Breda, waar de prins ooit woonde. Tegenwoordig is hier de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd.

De stad Breda heeft een historische band met de familie Nassau en het Koninklijk Huis. Willem van Oranje, de zogenaamde Vader des Vaderlands, werd in 1544 voor het eerst heer van de stad. In de Grote Kerk in Breda liggen verschillende Nassaus van voor de reformatie begraven. Willem van Oranje zou eigenlijk ook begraven worden in deze kerk. Omdat Breda op het moment van zijn overlijden echter in handen was van de Spanjaarden werd zijn laatste rustplaats Delft.

Willem van Oranje erfde het Kasteel van Breda op elfjarige leeftijd van zijn neef René van Chalon. Hij woonde er ook enige tijd.

Het standbeeld van de jonge prins werd in 1959 gemaakt en stond lange tijd in Willemstad, op Curaçao. Door inspanning van de Prins Willem I Herinnering Stichting was het mogelijk het beeld van de Vader des Vaderlands te plaatsen bij het Kasteel van Breda. Het standbeeld werd woensdag onthuld door generaal buiten dienst Peter Van Uhm en burgemeester Peter van der Velden van Breda.

- advertentie -
Proloog van de Delftse Bijbel uit 1477
Proloog van de Delftse Bijbel uit 1477De Bijbel…
Jimmy Scott (cc)
Jimmy Scott (cc)De bekende Amerikaanse jazz-zanger Jimmy Scott…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: