Start herinneringsjaar – 70 jaar na Sobibor

Start herinneringsjaar – 70 jaar na Sobibor

PRIKBORD – In 1943 kwamen negentien treinen in Sobibor aan. Ruim 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland maakten de gedwongen reis naar dit onbekende oord in Oost-Polen. Op een enkeling na werden zij, in nog geen vijf maanden tijd, allemaal vermoord. Dankzij de opstand die op 14 oktober 1943 onder gevangenen in Sobibor uitbrak, werd dit vernietigingskamp aan de vergetelheid ontrukt.

Op 2 maart 1943 vond het eerste transport vanuit Westerbork naar Sobibor plaats. Op 4 maart start het Herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor met een bijzonder programma waarin Jules Schelvis vertelt over zijn treinreis naar Sobibor en kamerkoor Ad Parnassum ‘De Trein naar Sobibor’ ten gehore brengt.

Wij nodigen u van harte uit voor

- advertentie -
  • Plaats: Aula Universiteit van Amsterdam, Singel 411, 1012 XM Amsterdam
  • Aanvang: 14:00 uur – einde 17:00 uur (zaal open vanaf 13:30 uur)
  • Borrel: Na afloop, ook voor laatkomers, een borrel om 16:00 uur
  • Entree: De toegang is vrij.
  • We stellen het op prijs als u zich aanmeldt: aanmelden@stichtingsobibor.nl
  • Bereikbaarheid OV: Vanaf Centraal Station tram 1 / 2 / 5: Halte Spui

www.stichtingsobibor.nl/70-jaar-opstand/

  • Jules Schelvis, enig overlevende van het 14e transport naar Sobibor en oprichter van de Stichting Sobibor, vertelt naar aanleiding van zijn meest recente boek ‘Er reed een trein naar Sobibor’. In dit boek beschrijft hij voor de eerste maal zijn gedwongen reis naar Sobibor.
  • Kamerkoor Ad Parnassum brengt het schrijnende muziekstuk ‘De Trein naar Sobibor’ van Mathieu Dijker ten gehore. Het werk van Mathieu Dijker is een werk voor vierstemmig gemengd koor a capella en alt-solo.
  • Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork, reikt het eerste exemplaar van de Herinneringsbox uit. De Herinneringsbox is een uniek en duurzaam document dat de geschiedenis van Sobibor op uiteenlopende manieren verbeeldt.

Donateurs en mensen die zich aanmelden als donateur ontvangen deze middag deze eenmalige Herinneringsbox.

Afzender: Stichting Sobibor

Ook een bericht plaatsen op Historiek?

Boeken zoeken bij Bol.com:

ThemaTijdschriftenPRIKBORD - Als u een abonnement neemt op ThemaTijdschriften…
Muurschildering in Derry die herinnert aan 'Bloody Sunday'Nabestaanden van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: