Sterren in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum

De Britse kunstenaar Richard Wright heeft voor het Rijksmuseum in Amsterdam twee plafondschilderingen gemaakt. Links en rechts van de Nachtwachtzaal schilderde Wright in zestig dagen met een team van vijf mensen 47.000 zwarte sterren.

Het kunstwerk is volgens het museum gebaseerd op de “architectonische principes, decoraties en ornamenten van Pierre Cuypers”, de architect van het Rijksmuseum.


De sterren vormen een hedendaags accent in het negentiende-eeuwse gebouw. Het Rijksmuseum over de plafondschilderingen:

- advertentie -

De schilderingen meten elk negen bij negen meter en hebben op de bezoeker meteen een vervreemdend, enigszins hallucinerend, effect. Het platte vlak van de plafonds lijken door Wrights nieuwe werk, dat geen titel heeft, een oneindige ruimte waarin zich geen grenzen bevinden. Het patroon is complex maar ook simpel vanwege de stervorm.

Alle sterren zijn met de hand geschilderd liggend vanaf een steiger.

Richard Wright (1960) is voornamelijk bekend om zijn tijdelijke wandschilderingen die na enkele maanden weer verdwijnen. De plafondschildering die in het Rijksmuseum zijn aangebracht zijn permanent te bewonderen.

Gerelateerde boeken:

European Museum of the YearHet Scheepvaartmuseum in Amsterdam is…
Nederlands-Indië in 1893 Het Haags Historisch Museum besteedt dit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: