Stichting Barak 1B opgeheven

Barak 1B – Foto: Jan van de Ven

De stichting Barak 1B wordt ontbonden. De taken van de stichting worden overgenomen door het herinneringscentrum van voormalig Kamp Vught. Het herinneringscentrum heeft dat maandag bekendgemaakt.

Stichting Barak 1B werd februari vorig jaar opgericht door het Museum Maluku in Utrecht, het Vughts Historisch Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. De stichting probeerde fondsen te werven voor de restauratie van barak 1B, de enige nog op de authentieke plek staande gevangenenbarak in Nederland.Sinds de oprichting van stichting Barak 1B hebben verschillende fondsen en overheden 707.150 euro toegezegd. Alleen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt nog een verzoek om een bijdrage. Intussen wordt nog dit jaar een begin gemaakt met de restauratie. De bouwvergunning werd eind oktober verleend. Naar verwachting kan de gerestaureerde, laatste stenen barak van het voormalige concentratiekamp Vught in voorjaar 2013 officieel geopend worden.

- advertentie -

Nadat het vfonds in mei 2011 het grootste bedrag – 300.000 euro – toekende, kwam het plan voor de restauratie in een stroomversnelling. Dit fonds stelde hierbij de voorwaarde dat stichting Barak 1B zou opgaan in Nationaal Monument Kamp Vught. Het bestuur van de stichting Barak 1B heeft intussen de procedure voor ontbinding van de stichting in gang gezet.

De drie musea blijven betrokken bij de barak. Het herinneringscentrum van voormalig Kamp Vught:

Met vijfhonderd vierkante meter erbij kan Nationaal Monument Kamp Vught haar aanbod uitbreiden met workshops voor scholen en een vaste expositie over de bijzondere geschiedenis van de barak sinds 1943. […] Met de barak als verlengstuk van Nationaal Monument Kamp Vught krijgen bezoekers voor het eerst alle geschiedenissen gezamenlijk in beeld. De persoonlijke verhalen zijn hierbij het uitgangspunt.

Zwarte kerst, een fusillade - Tjeerd VrijOp 24 december…
Oorlogsbronnen.nlHet zogenaamde Netwerk Oorlogsbronnen heeft enkele dagen geleden de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: