Stoffelijke resten gevonden op vergeten begraafplaats Westerbork

Westerbork

Tijdens bodemonderzoek in de buurt van kamp Westerbork zijn stoffelijke resten gevonden. De vondst werd gedaan op de plek waarvan vermoed werd dat daar na de oorlog overleden Nederlandse SS-ers en NSB-ers werden begraven.

Het gaat hierbij om Nederlanders die na de oorlog in het voormalige Durchgangslager Westerbork werden vastgezet, omdat zij veroordeeld waren voor collaboratie met de nazi’s. Ze werden tussen 1945 en 1947 anoniem begraven in het bos.


In 1960 werd besloten de graven te ruimen, maar tot voor kort was onduidelijk of dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Ook de exacte locatie van deze ‘vergeten’ begraafplaats was jarenlang onbekend. Dankzij de inzet van de Bergings- en Indentificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en van onderzoekers van het KLPD is vorige week de plek van de graven vastgesteld.

- advertentie -

Sinds donderdag wordt de bodem afgegraven en is een aantal graven blootgelegd, waarin stoffelijke resten zijn aangetroffen. Deze worden na identificatie elders herbegraven.

De nachtmerrie van Urquhart in beeld gebracht in deel…
Deur zoals die er de afgelopen jaren uitzag
Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: