Dark
Light

Stoffelijke resten twee verzetsmannen geïdentificeerd

Auteur:
2 minuten leestijd

Nicolaas Corstanje – Foto: Oorlogsgravenstichting
De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft onlangs de stoffelijke resten van twee verzetsmannen weten te identificeren. De twee mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gefusilleerd. Als extra straf voor hun families werden hun lichamen op een onbekende plaats begraven.

Nicolaas van der Horst – Foto: Oorlogsgravenstichting
Na de oorlog zijn op verschillende fusilladeplaatsen in Nederland de stoffelijke resten van vermoorde verzetslieden teruggevonden. De meeste slachtoffers konden al snel geïdentificeerd worden en kregen in aanwezigheid van hun families een eervolle herbegrafenis. Hun graven werden ingericht met een grafsteen waarop hun naam vermeld werd. Tientallen slachtoffers bleven echter onbekend. Ook zij werden herbegraven, maar zonder dat hun families daarvan in kennis gesteld konden worden. Op hun steen kwam Onbekende Nederlander te staan.

Met behulp van een dna-verwantschapsonderzoek heeft de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog de identiteit van twee van deze naamloze slachtoffers weten te achterhalen. Het blijk te gaan om de tot voor kort vermiste verzetsmannen Nicolaas van der Horst uit Amsterdam en Nicolaas Corstanje uit Den Haag. Voor hun nabestaanden is er nu, zeventig jaar na dato, eindelijk een einde aan de onzekerheid over het lot van hun familieleden.

De werkgroep is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties die de handen ineen hebben geslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. De Oorlogsgravenstichting verleende toestemming om de graven van de twee verzetsmannen te openen.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht voerde de opgravingen hierna uit en deed het onderzoek aan de stoffelijke resten. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis deden historisch onderzoek en legden contact met de nabestaanden. Op dit moment zijn er nog meer zaken in onderzoek.

Twee verzetsmannen

Een van de mannen is Nicolaas van der Horst uit Amsterdam. Tijdens de oorlog werd hij gearresteerd vanwege spionage-activiteiten. In 1943 werd hij door een vuurpeloton samen met enkele andere verzetsleden bij Schiphol neergeschoten. Na de oorlog werd zijn lichaam op de begraafplaats Wilgenhof in Hoofddorp begraven. Twee slachtoffers konden destijds geïdentificeerd worden. Op verzoek van hun familieleden liggen zij elders begraven. De drie onbekenden bleven achter. Van een van hen is de identiteit nu dus achterhaald.

De andere verzetsman, Nicolaas Corstanje uit Den Haag, werkte tijdens de oorlog als kantoorbediende. Vanwege verzetswerk werd hij in 1944 gearresteerd en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Daar werd hij aanvankelijk ook begraven. Na de oorlog kon zijn lichaam echter niet worden geïdentificeerd en werd hij naamloos herbegraven in Leusden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×