Stoffelijke resten twee verzetsmannen geïdentificeerd

Nicolaas Corstanje – Foto: Oorlogsgravenstichting

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft onlangs de stoffelijke resten van twee verzetsmannen weten te identificeren. De twee mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gefusilleerd. Als extra straf voor hun families werden hun lichamen op een onbekende plaats begraven.

Na de oorlog zijn op verschillende fusilladeplaatsen in Nederland de stoffelijke resten van vermoorde verzetslieden teruggevonden. De meeste slachtoffers konden al snel geïdentificeerd worden en kregen in aanwezigheid van hun families een eervolle herbegrafenis. Hun graven werden ingericht met een grafsteen waarop hun naam vermeld werd.


Nicolaas van der Horst – Foto: Oorlogsgravenstichting

Tientallen slachtoffers bleven echter onbekend. Ook zij werden herbegraven, maar zonder dat hun families daarvan in kennis gesteld konden worden. Op hun steen kwam Onbekende Nederlander te staan.

Met behulp van een dna-verwantschapsonderzoek heeft de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog de identiteit van twee van deze naamloze slachtoffers weten te achterhalen. Het blijk te gaan om de tot voor kort vermiste verzetsmannen Nicolaas van der Horst uit Amsterdam en Nicolaas Corstanje uit Den Haag. Voor hun nabestaanden is er nu, zeventig jaar na dato, eindelijk een einde aan de onzekerheid over het lot van hun familieleden.

De werkgroep is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties die de handen ineen hebben geslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. De Oorlogsgravenstichting verleende toestemming om de graven van de twee verzetsmannen te openen.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht voerde de opgravingen hierna uit en deed het onderzoek aan de stoffelijke resten. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis deden historisch onderzoek en legden contact met de nabestaanden.

Op dit moment zijn er nog meer zaken in onderzoek.

Twee verzetsmannen

Een van de mannen is Nicolaas van der Horst uit Amsterdam. Tijdens de oorlog werd hij gearresteerd vanwege spionage-activiteiten. In 1943 werd hij door een vuurpeloton samen met enkele andere verzetsleden bij Schiphol neergeschoten. Na de oorlog werd zijn lichaam op de begraafplaats Wilgenhof in Hoofddorp begraven. Twee slachtoffers konden destijds geïdentificeerd worden. Op verzoek van hun familieleden liggen zij elders begraven. De drie onbekenden bleven achter. Van een van hen is de identiteit nu dus achterhaald.

De andere verzetsman, Nicolaas Corstanje uit Den Haag, werkte tijdens de oorlog als kantoorbediende. Vanwege verzetswerk werd hij in 1944 gearresteerd en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Daar werd hij aanvankelijk ook begraven. Na de oorlog kon zijn lichaam echter niet worden geïdentificeerd en werd hij naamloos herbegraven in Leusden.

Gerelateerde uitgaven:

Emmy Andriesse - Foto: NIODEmmy Andriesse (1914-1953) werd de…
Hendrikus Colijn Friedrich Knolle was van 1940-1944 de beruchtste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: