Stonehenge – Megalithisch monument

Stonehenge behoort tot een van de bekendste zogenaamde megalithische monumenten uit de Jonge Steentijd. Het Griekse woord megaliet betekent zoveel als ‘grote steen’ en slaat op de stenen monumenten die tijdens neolithische periode werden gebouwd.

Stonehenge

Stonehenge

Met onze hunebedden hebben we in Nederland ook enkele van deze megalithische monumenten. Deze kunnen qua bekendheid echter niet tippen aan Stonehenge, misschien wel de bekendste prehistorische plek op aarde.

Geschat wordt dat het monument dat zich ongeveer 13 kilometer ten noordoosten van de zuidelijk gelegen Engelse plaats Salisbury bevindt, werd opgericht tussen 2500 en 2000 voor Christus. De aarden wallen rond het monument zouden nog ouder zijn. Archeologen schatten dat deze dateren uit ongeveer 3100 voor Christus.

Getallen

De stenen zijn ruim vier meter hoog en 2,5 meter breed. De grootste steen is 8,7 meter hoog en weegt ongeveer 45 ton. Het monument bestaat uit 30 grote stenen in de buitenste ring en 49 kleinere stenen in de binnenring. Om het monument heen bevindt zich een ringwal met daarbuiten een gracht en krans van 56 kuilen, de zogenaamde Aubrey-Holes. Deze zijn vernoemd naar de ontdekker van de kuilen: John Aubrey.

- advertentie -

Positie

Stonehenge gezien vanuit de lucht (Google Maps)

Stonehenge gezien vanuit de lucht (Google Maps)

De stenen van Stonehenge zijn niet zomaar willekeurig opgericht. Na bestudering blijkt dat de stenen geplaatst zijn volgens een regelmatige, geometrische plattegrond waarbij rekening is gehouden met de loop van zon en maan. Volgens archelogen was Stonehenge dan ook een astronomisch observatorium uit de Megalietcultuur.

De 'Heelstone' bij Stonehenge

De ‘Heelstone’ bij Stonehenge

Op de ochtend van 21 juni (de langste dag) blijkt de zon precies achter de Heelstone, een steen net buiten de Stonehenge-ring, op te komen. Volgens sommige sterrenkundige is het monument niets minder dan een astronomische calculator waarmee bijvoorbeeld eclipsen kunnen worden voorspeld. Opvallend is in ieder geval dat eens in de negen jaar de volle maan van midwinter precies boven de Heelstone opkomt en daar eclipseert. Dit houdt in dat op dat moment, ergens anders ter wereld, een maans- of zonsverduistering optreedt.

In 1986 kreeg het beroemde megalithische monument een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Secrets of Stonehenge

De Eiffeltoren - Het bekendste monument van Parijs
De Eiffeltoren is hét symbool van Frankrijk en hoofdstad Parijs. De toren…
De trap in het Prinsenhof
Aan het Sint Agathaplein in Delft bevindt zich het Prinsenhof. Dit pand,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: