Striptekenaars maken eigen versie van Utrechts Psalter

Twintig tekenaars maken een eigentijdse versie van het Utrechts Psalter, het beroemde middeleeuwse handschrift dat afgelopen najaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst. De tekenaars zijn naar aanleiding van het 380-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht gevraagd om de psalmen in het Utrechts Psalter te ‘verstrippen’.

Het Utrechts Psalter werd rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk). Het gaat om een van de bekendste middeleeuwse handschriften in Nederlands bezit. Het werk bevat 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geïllustreerd.  In 1716 werd het handschrift geschonken aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco

Utrechts Psalter

Voor de ‘verstripping’ van het middeleeuwse manuscript zijn onder meer tekenaars van De Inktpot benaderd. Dit is een gezelschap van stripmakers uit Utrecht. Ook enkele tekenaars die aan de universiteit zijn verbonden – waaronder Niels Bongers, Marcel Ruijters en Albo Helm – buigen zich met hun potloden en pennen over het psalter.

De tekeningen worden vanaf 30 maart vier weken geëxposeerd in de Domkerk in Utrecht.

- advertentie -
Museumkaart
Op Museumkaarten moet sinds deze week een pasfoto van de eigenaar geplaatst…
Mini-museum in lege etalage V&D in Nijmegen
https://www.youtube.com/watch?v=aNpLkSceWTk Weinig zo mistroostig als een leeg winkelpand. Vanwege het faillissement van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: