Studenten helpen bij renovatie woning kampcommandant

Studenten van de Hanzehogeschook Groningen gaan meehelpen bij de renovatie van de commandantswoning van voormalig Kamp Westerbork.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Hanzehogeschool Groningen tekenen op woensdag 13 juni een convenant, waarin wordt afgesproken dat er studenten gaan meewerken aan het project ‘historische plek’, dat onder meer voorziet in de renovatie en conservatie van de commandantswoning.- advertentie -

Westerbork

De renovatie is nodig omdat de houten woning in zeer slechte staat verkeert. Op de bijeenkomst van 13 juni wordt door een Gronings architectenbureau ook het winnende ontwerp voor de renovatie gepresenteerd.

Ironisch genoeg is de commandantwoning het enige nog overgebleven gebouw van het voormalige concentratiekamp Westerbork. Wie het kampterrein bezoekt, ziet voornamelijk lege plekken. Begin jaren zeventig verdwenen de barakken. Het merendeel werd verkocht. De commandantwoning bleef dit lot bespaard.

De voormalige bewoner van die woning, de Duitse ‘SS-Overstormführer’ Albert Konrad Gemmeker, was tijdens de oorlog als kampcommandant verantwoordelijk voor de wekelijkse transporten die vanuit Westerbork vertrokken. Tussen juni 1942 en september 1944 werden er 107.000 gevangenen vanuit kamp gedeporteerd. Ruim 102.000 van hen werden vermoord. Enkele jaren geleden kwam de woning van de kampcommandant in bezit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De woning, van origine in 1939 gebouwd als directeurswoning bij de aanleg van het Centraal Vluchtelingenkamp, is een officieel rijksmonument.

Barakken in Auschwitz - Foto: CC/DirgelaNiet alleen in Kamp…
Afb: still YouYubeBij het Gelderse stadje Huissen is deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: