Studenten vinden drieduizend jaar oud bijltje

Foto: Universiteit Leiden

Twee archeologiestudenten hebben onlangs een drieduizend jaar oud bronzen bijltje gevonden. Dat meldt de Universiteit Leiden.

De twee studenten, Jan Bakker en Robbert Jan Boon, gaan geregeld met een metaaldetector op pad. Meestal worden er wel wat oude gespjes of munten gevonden. Dit keer deden was de vondst duidelijk van een ander niveau. Ze vonden een bronzen kokerbijltje van maar liefst drieduizend jaar oud.


De studenten hadden vanuit de trein van Den Haag naar Leiden gezien dat er langs het spoor een sloot gegraven werd. Rond de sloot waren een groot aantal stortheuvels te vinden. Ze besloten een kijkje te gaan. Aanvankelijk troffen ze er vooral veel middeleeuws aardewerk aan maar toen kwam er ineens een klein bijltje onder de aarde vandaan. Robbert Jan Boon:

- advertentie -

De grond was direct naast het gat neergegooid, waarbij wat onderuit het gat komt bovenop de stort eindigt. Het bijltje zat duidelijk in veengrond, dat we ook onderin de gegraven sloot aantroffen. Ondanks het feit dat het bijltje al was uitgegraven, kunnen we dus nog wel iets zeggen over waar het gevonden is.

De masterstudenten Archeologie namen contact op met docent David Fontijn, specialist in de late Europese prehistorie. Hij spreekt van een unieke vondst omdat dit soort bijlen niet eerder in Nederland zijn aangetroffen. Volgens Fontijn doet het bijltje denken aan bijlen die eerder in Engeland zijn gevonden. Dat kan mogelijk wijzen op contact tussen Groot-Brittannië en het continent.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

drie-marias-aan-het-graf-boijmans
De ontdekte tekening - Foto: BoijmansMuseum Boijmans van Beuningen…
Lam Gods, geopend
In Gent is dinsdag de restauratie begonnen van het vijftiende-eeuwse altaarstuk het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: