Stuk van het Jaar-inzending van CODA

Koningin Wilhelmina in het ‘Rodondendronlaantje’

Koningin Wilhelmina in het ‘Rodondendronlaantje’


Koningin Wilhelmina in het ‘Rodondendronlaantje’

In 1946 werd een deel van Paleis Het Loo door koningin Wilhelmina beschikbaar gesteld voor de verpleging van oorlogsgetraumatiseerden. Tussen de koningin, die zelf ook op Het Loo woonde, en verplegend personeel, patiënten en hun kinderen, was regelmatig contact.

De Koninklijke privévertrekken waren vanzelfsprekend niet voor patiënten toegankelijk, net als sommige delen van de tuin, zoals het ‘Rodondendronlaantje’, dat op de foto te zien is. Voor de rest mochten personeel en patiënten zich vrij in en om het paleis bewegen. De foto maakt deel uit van een onlangs opgedoken archief van het Herstellingsoord voor oud-illegalen op Paleis Het Loo.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Britse bommenwerper - cc
De Nederlandse regering in ballingschap reageerde "terughoudend, reactief en machteloos" op geallieerde…
De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)
De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)De briefkaart…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: