Stuk van het Jaar-inzending van Erfgoedcentrum Rozet

Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos (Erfgoedcentrum Rozet)

Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos (Erfgoedcentrum Rozet)


Fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos

De ‘fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos’ is het archiefstuk waarmee de Gelderland Bibliotheek / het Erfgoedcentrum deelneemt aan de landelijke verkiezing Stuk van het Jaar.

Dit handgeschreven document uit 1805, de ‘Franse tijd’ (1795-1813), is een verdrag tussen Nederland en Frankrijk. De Franse bezetting had Nederland sinds 1795 al meer dan 200 miljoen gulden gekost. Rutger Jan Schimmelpenninck, die Nederland van 1805 tot 1806 bestuurde als raadpensionaris, zocht naar manieren om de kosten te drukken. Eén van die kosten was het onderhoud van het Franse bezettingsleger. Dus stelt hij in dit verdrag voor aan Napoleon om Nederland hiervan te ontlasten. De keizer antwoordde echter dat zijn kas leeg was. Nederland moest het probleem zelf maar oplossen.

De zegeldoos is in 1804 gemaakt door Jacob Bouwmeester. Op de zegel staat de Nederlandse leeuw en de spreuk “Concordia res parvae crescunt”; “Eendracht maakt macht”. Het stuk komt uit een legaat van de Gelderse adellijke regentenfamilie Brantsen. De zilveren zegeldoos met gegraveerde deksel, koorden van gouddraad en grote kwasten gaven het document ongetwijfeld allure.

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Arnhemers, met het hoognodige op wagentjes geladen op weg naar een onbekende bestemming
Op 17 september 1944 begon de Slag om Arnhem. Maar de brug…
‘Den Nederlandtschen landtspiegel in ryme gestelt’
‘Den Nederlandtschen landtspiegel in ryme gestelt’‘Den Nederlandtschen landtspiegel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: