Stuk van het Jaar-inzending van het BHIC

‘Ongelukkige Schepzel’ - BHIC

‘Ongelukkige Schepzel’ – BHIC


‘Ongelukkig Schepzel’

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft ‘Zorgplicht gemeenten’ genomineerd als Stuk van het Jaar: als lichtend voorbeeld van een menselijke uitvoering van maatschappelijke zorgplicht. Het gaat om een brief uit 1797 van het Vughtse dorpsbestuur, waarin het de zorg voor Jenneke van Hal op zich neemt.

Wat dit stuk zo bijzonder maakt, is de toon waarop de president-schepen zich tot zijn collega in Helvoirt wendt om de zaken te regelen. Hier wordt niet een procedure gevolgd via de Wet Maatschappelijke ondersteuning, maar hier wordt daadwerkelijk bezorgdheid geuit voor een medemens in moeilijkheden, een ‘ongelukkig Schepzel’.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -
Fragment uit de brief - BHIC

Fragment uit de brief – BHIC


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Toiletpapier (stck.xchng)
Fik Meijer (1942) is een van de bekendste Nederlandse oud-historici. Hij schreef…
'All you need is love' - TresoarAll you…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: