Stuk van het Jaar-inzending van het Gelders Archief

Bevrijding in Harderwijk

De bijna vijf minuten durende film van G.W.J. Meijnen, die huisarts was in Harderwijk, is gemaakt op 18 april 1945. Meijnen legt de feestelijkheden rondom de herwonnen vrijheid treffend vast. De contrasten in de film zijn groot. Geallieerde troepen lopen op straat gearmd met Harderwijkse vrouwen. Duitse soldaten zitten als krijgsgevangenen verslagen op de grond. Vlaggen wapperen. Tanks rijden door de straten in een vrolijke parade. De bevrijdingsfilm van de Harderwijkse huisarts is bijzonder, omdat er niet zo veel films van de bevrijding in Gelderland zijn gemaakt, terwijl dat elders wel het geval is.

Bevrijding in Harderwijk

Bevrijding in Harderwijk

De zoon van Meijnen, die in Velp woont, schonk in 2009 de amateurfilm aan het Gelders Archief. Andere films van Meijnen uit de periode 1940-1960 die het Gelders Archief beheert zijn vooral vakantiefilms, onder meer gemaakt in Afrika.

De bevrijdingsfilm van Meijnen over de bevrijding van Harderwijk won met een straatlengte voorsprong de voorverkiezingen. De overwinning van de Harderwijkse amateurfilm in de voorverkiezing kwam vermoedelijk doordat de film stevig gedeeld werd op Facebook, onder meer via enkele (historische) regionale sites, en er een artikel in de Stentor van 8 augustus stond. Bovendien riepen verschillende Twitteraars op om op de film te stemmen.

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Barakken in Auschwitz - cc
In ruil voor hun vertrek uit de Verenigde Staten blijken verschillende oud-nazi's…
Maaltijdverstrekking aan Belgische burgervluchtelingen (Archief Eemland)
Maaltijdverstrekking aan Belgische burgervluchtelingen (Archief Eemland)Maaltijdverstrekking aan Belgische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: