Dark
Light

Kameraadschap tussen matrozen

Stuk van het Jaar-inzending van het Markiezenhof
Auteur:
1 minuut leestijd
Kameraadschap tussen matrozen
Kameraadschap tussen matrozen

De afbeelding ‘de twee Duitse kameraden’, maakt deel uit van een serie glasnegatieven uit ongeveer 1940-1944. De matrozen waren onderdeel van de Kriegsmarine en in Bergen op Zoom gelegerd op Vrederust, waar destijds een marinelazaret was gevestigd. Een van de matrozen heeft ook een medisch teken op het uniform staan, ten teken van een medische loopbaan.

Tijdens de voorverkiezing van Stuk van het Jaar was er extra aandacht voor de afbeelding de twee kameraden via BN de Stem. De voorstelling past in het thema van ‘Stuk van het Jaar’ 2014: ‘Vriend en Vijand’. Soldaten in oorlogstijd: de onderlinge vriendschap en kameraadschap is duidelijk, ontspannen wordt geposeerd voor de foto. De jongens ogen niet als geharde soldaten, het medisch logo op het uniform wijst daar ook niet op. Het uniform, de adelaar met de swastika en de context van de foto maken echter duidelijk dat deze twee jongens voor velen toch ‘de vijand’ zijn geweest en geeft het tafereel een dubbele lading.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


De Nederlandse archiefwereld was in 2014 in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. We stelden alle deelnemende archiefinstellingen in staat hun stuk op Historiek uit te lichten.
×